Conform Legii 168/1999, greva constituie o încetare colectivă si voluntară a lucrului într-o unitate si poate fi declarată pe durata desfăsurării conflictelor de interese, cu exceptiile prevăzute mai jos.
Greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilitătile de solutionare a conflictului de interese si dacă momentul declansării a fost adus la cunostintă conducerii unitătii de către organizatori cu 48 de ore înainte.
Înainte de declansarea grevei medierea si arbitrajul conflictului de interese sunt obligatorii numai dacă părtile, de comun acord, au decis parcurgerea acestor etape.
Hotărârea de a declara greva se ia de către organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul de interese, cu acordul a cel putin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective.Pentru salariatii unitătilor în care nu sunt organizate sindicate reprezentative hotărârea de declarare a grevei se ia prin vot secret, cu acordul a cel putin unei pătrimi din numărul salariatilor unitătii sau, după caz, ai subunitătii, compartimentului sau grupului de salariati în care s-a declansat conflictul de interese.
Grevele pot fi de avertisment, propriu-zise si de solidaritate.
Greva de avertisment nu poate avea o durată mai mare de două ore, dacă se face cu încetarea lucrului, si trebuie, în toate cazurile, să preceadă cu cel putin 5 zile greva propriuzisă.
Greva de solidaritate poate fi declarată în vederea sustinerii revendicărilor formulate de salariatii din alte unităti.
Greva de solidaritate nu poate avea o durată mai mare de o zi si trebuie anunTată în scris conducerii unitătii cu cel putin 48 de ore înainte de data încetării lucrului.
Grevele sunt organizate de sindicatele reprezentative sau, după caz, de reprezentantii salariatilor, care vor stabili si durata acesteia.
Sindicatele reprezentative sau, după caz, reprezentantii alesi ai salariatilor îi reprezintă pe grevisti, pe toată durata grevei, în relatiile cu unitatea, inclusiv în fata instantelor judecătoresti, în cazurile în care se solicită suspendarea sau încetarea grevei.
Pe durata în care revendicările formulate de salariati sunt supuse medierii ori arbitrajului acestia nu pot declara grevă.
În situatia în care, după declararea grevei, jumătate din numărul salariatilor care au hotărât declararea grevei renuntă la grevă, aceasta încetează.
Greva poate fi declarată numai pentru apărarea intereselor cu caracter profesional, economic si social ale salariatilor. Greva nu poate urmări realizarea unor scopuri politice.
Participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă sau să refuze să participe.Pe durata unei greve declansate într-o unitate pot înceta activitatea si salariatii unor subunităti sau compartimente care nu au participat initial la declansarea conflictului de interese.
Dacă este posibil, salariatii care nu participă la grevă îsi pot continua activitatea.
Salariatii aflati în grevă trebuie să se abtină de la orice actiune de natură să împiedice continuarea activitătii de către cei care nu participă la grevă.
Organizatorii grevei, împreună cu conducerea unitătii au obligatia ca pe durata acesteia să protejeze bunurile unitătii si să asigure functionarea continuă a utilajelor si a instalatiilor a căror oprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau pentru sănătatea oamenilor.
Pe durata grevei conducerea unitătii nu poate fi împiedicată să îsi desfăsoare activitatea de către salariatii aflati în grevă sau de organizatorii acesteia. Conducerea unitătii nu poate încadra salariati care să îi înlocuiască pe cei aflati în grevă.
Participarea la grevă sau organizarea acesteia, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi, nu reprezintă o încălcare a obligatiilor de serviciu ale salariatilor si nu poate avea consecinte negative asupra grevistilor sau asupra organizatorilor, cu exceptisa faptului dacă greva este suspendată sau declarată ilegală.
Pe durata grevei salariatii îsi mentin toate drepturile ce decurg din contractul individual de muncă, cu exceptia drepturilor salariale.